torsdag 16 september 2010

Experience of India – Part 1

Våra samlade erfarenheter/känslor efter 7 dagar i landet Indien. (Ericas ordval, efter Morgan Pålsson) Tillägg: Det hann bli 8 dagar innan inlägget publicerades. Strömen har en tendens att ge upp då och då och nätverket är inte alltid på bästa humör...

Aj; plåga, sveda och sömnlös natt. Elin har lyckats fylla benen med 46 myggbett, imponerande! Men det var det värt, barnen gladde sig över våra svenska lekar.

Mums; imorse fick vi den första gröten, gjord på vete och mjölk – söt men god. Erica njöt mest, starka och varma currygrytor har annars varit tuffa att få ner på morgonen. Chai (indiskt te) är alltid uppskattat.

Hjälp; trafiken är livsfarlig, minst sagt! Kändes inte helt enkelt att korsa en väg, inte att följa den heller förstås. Nu har vi testat många sätt att transportera oss: rickshaw, autorickshaw, bil, metro och tåg (med mycket god service).

Wow; Kläderna är fanatiskt billiga (Elins val av ord). Man kan lätt (läs: med hjälp av indiska förhandlare) få en tunika för 20kr. Erica har nu en med en indisk, arabisk och japansk touch – samtidigt förvirrande lik Dalai Lama. Bild kommer…

Nej; nu gick strömmen - igen! Datorn dör snart… Pannlampa krävs i duschen. Alltid redo!

Intressant; ommöblering på kontoret. 10 man och 45 minuter för att flytta 2 skrivbordsbås och ett arkiv. Alla hade sitt att säga, plan och ledarskap saknades. Men det gick, mycket tack vare Ericas kraftfulla insatser (stark som Pippi).

Hoppsan;  vi har sett en hel del översvämmade områden; byar som står i vatten, hela risfält täckta av vatten och breddade floder. Monsunen gör sitt även om landet inte är lika hårt drabbat som Pakistan och Kina.

God morgon; vi väcks av minst 2000 katolska skolbarn och deras morgoncermonier. Trummor, sång och hälsningsrop – lägerbålskänsla, dock inte lika uppskattat från vår sida kl 7-8 på morgonen.

Tack; stor gästvänlighet – vi serveras mat i handledarens lägenhet 3 gånger om dagen, god sådan! Broder Ravi offrade 14 timmar för att följa oss i bil, Varanasi – Gorakhpur (tur och retur för hans del) med orden: This is also ministry (Det här är också att tjäna Gud).

Hmm; den indiska kulturen är allt annat än enhetlig, lokala variationer av språk, kultur, utseende och mat är stora. Vad är typiskt indiskt?

Rickshaw

Autorickshaw

Detta är en sammanfattning av Indien so far. Frågor på det?


4 kommentarer:

  1. Vilket underbart reportage!!
    Fortskaffningsmedlen hos Er verkar hmm intressanta. Vilket är minst livsfarligt???
    Att strömmen går och pannlampa krävs i duschen - det är ju Erica tränad på från i vintras i Rickarum.
    Kul att kläderna är billiga.... man blir ju lite sugen på att åka ner en sväng bara för att ekipera sej.... här får man ju ingen tunika för 20 spänn precis.

    Frågor: Erica stark som Pippi?? Är det fysiskt eller är det förmågan att kunna organisera och leda 10 pers i ett förvirrat arbete.... eller kanske både och??

    annat: Idag när jag var på banken, hör jag mej själv uttala Gorakhpur som att det var ett ställe jag ofta pratade om. Men fortsättningsvis när ni byter vistelseort, vill jag ha tydliga instruktioner i hur det ska uttalas. Gärna lite på hip hip vis.

    Ha en god vecka. Trevlig att ni får eda gröööd!!

    Kram på er töser små.

    SvaraRadera
  2. Haha. Ni har inte funderat på att köpa ett myggnät? Vi har ett extra om ni vill ha!

    Har också märkt av indiernas härliga organisationsförmåga, det tog minst fem indier och minst fem minuter att ta fram en handduk att torka händerna med från ett skåp...

    Det verkar som ni har det bra iaf, gott att höra!

    Julia

    SvaraRadera
  3. Livsfarliga är alla fordon,bilarna saknar säkerhetsbälte där bak. Tågen blir ju definitivt säkrast.
    Gorakhpur är ju vårt hem nu, kör på! I helgen har vi varit i Varanasi [Vaar'anaasi] det uttalas som det låter.
    Julia, vår lägenhet är den enda säkra platsen för mygg, huset är relativt nybyggt och alla fönster är täckta med myggnät, så där är vi safe! Värre när vi är ute och leker med barnen.
    Allt gott.

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag tror att ni bör lägga ut en liten beskrivning för hur man komenterar och väljer profil. Tror att det är en hel del som läser er blogg, men inte vågar skriva för det är lite klurigt att veta hur man ska göra. Bara ett tips kära ni....!! / Mamma

    SvaraRadera