söndag 21 november 2010

Julstädning?

Så var vi tillbaka i Varanasi igen. De senaste fyra dagarna har präglats av städning. Gästrummet har skurats rent, allt porslin och köksutrustning har diskats, alla tyger, gardiner och lakan tvättats. Allt för hand så klart!

En dag ägnades åt flytt. Varanasikollegorna har fått tillgång till ett nytt kontor. Ett rum var nästan inflyttningsklart så vi städade, rensade, packade och bar. De tvättade gardinerna hängdes upp men visade sig vara för korta. Mycket provisoriskt förlängde vi dem genom att sy på en längd för hand. 

Annie i städhågen! (I händerna två sopkvastar, indisk stil!)

Tredje städdagen och det har blivit dags att röja barnhemmet. Vilket projekt! Barnen var överlyckliga och hjälpte till att dekorera sitt nya rum. Tyvärr saknas bilder. Sen var det dags för nya inköp. Vi tittade på en eventuell tvättmaskin. Vi köpte mat, hygien- och städartiklar. Imorgon hämtar vi två svenska gymnasietjejer på flygplatsen. Det blir vårt projekt att guida dem i ASSI’s arbete och den indiska kulturen i en veckas tid. Kul!

Söndag och dags för mer städning. Vi ska bo i det gamla kontoret under veckan som kommer. What to do?! Fram med sopkvast och skurhink! Vid tid för lunch tog vi oss ner till barnhemmet som nu är välstädat. Allt utom barnen som bor där. Tre nya barn kom igår mitt i städkaoset. Nu blev det barnstädning, fram med tvålen, nya kläder och hinkar med vatten!


Några nyduschade pojkar och flickor. (Inte helt lätt att veta vem som är vad)

Ikväll fick vi som omväxling se en kristen manifestation. Här i Indien är det festivaler var enda dag, alltid firas det något. Vi ser lämmeltåg efter en stor Gudsbild på flak som slingrar sig fram genom folkmassor så gott som varenda gång vi är ute och åker. Idag var det dags för katolikernas ljusmanifestation, det längsta tåg jag har sett. Många nunnor på ett och samma ställe. 



Varma hälsningar till alla läsare. Vi tänker på er.
Elin & Erica (författare)

4 kommentarer:

  1. Aha!! Nu fattar jag Erica (efter ditt mail), jag trodde ni städat "hemma" i 4 dagar. tänkte att ni nog drabbats av Svensk julfnatt....
    "Städa städa varje fredag också varje jul...det tycker jag är kul" som Pippi sjunger.

    Men jag måste medge att det är väldigt svårt att förstå hur livet är i Indien, det måste nog upplevas på plats.

    Hur många barn bor det på barnhemmet? Är alla föräldralösa eller "utslängda" hemifrån?? Hur länge får dom bo på barnhemmet, och var tar de vägen efter det??

    Vilken fantastisk bild av alla nunnorna som tågar genom "stan" med ljus i händerna.

    Här hemma närmar vi oss också ljuståg och julstädning. Tiden går väldigt fort vid denna tid på året. En vecka kvar till advent, firas det hos er? När man ser era bilder får man sig en tankeställare över vilket överflöd vi har här i sverige. Den tanken är ju inte ny direkt, men vad gör vi egentligen åt det??

    Vart tar ni vägen efter Varanasi?
    Hoppas ni får en trevlig vecka med de svenska tjejerna som kommer till er. Sköt om er!! / Mamma

    SvaraRadera
  2. Jag skulle också vilja veta mer om barnhemmet. Var kom de nya barnen ifrån? Föräldralösa? Berätta! Det är så roligt att läsa om era upplevelser. Kram Kerstin

    SvaraRadera
  3. Hej Elin!

    Härligt att läsa er blogg.
    Jag ser sol och värme.
    Här hemma är det snöblandat regn,
    blåser och är kallt.

    Hälsningar
    Ulla

    SvaraRadera
  4. Hejsan!
    Tänk att ni klarar städning utan dammsugare. Men borstarna såg spännande ut.Det var ett vackert ljuståg. Påminner lite om att vi ska tända adventsljusstakar och stjärnor till helgen. Mysigt i kylan och snön som faller här utanför.
    Ta hand om Er och de nya tjejerna
    Kram
    mamma pappa hälsar också

    SvaraRadera