onsdag 26 januari 2011

Full fart i upploppet


Till alla er som undrar: Ja, vi lever. Ja, vi har det bra. Vi har bara varit Indien runt och haft knaper Internettillgång. Nu vill vi berätta om höjdpunkterna sedan sist:

Bollywood – Vi kan nu skriva till en ny punkt på våra CVn. Vi har agerat i en (blivande) indisk storfilm! För en dag var vi skådespelerskor i Bollywoodfilmen Tezz med den kände, store, indiske skådespelaren Anil Kapoor. Filmen utspelar sig i London, och är en action-thriller, ett terrorhot i form av en bomb hotar Londons tunnelbana. Alla scener spelades inte in i London utan i Mumbai, centrat för Bollywoods filmproduktion. De behövde ett gäng britter och därför blev vi uppraggade av en agent. En busslast med turister, de flesta halvsunkiga backpackers i pösiga kläder, orakade hakor och oborstade hår, begav sig tidig morgon från McDonald’s i Coraba till filmstudion. Väl framme är det inga lyxloger som väntar men dock sträng rakning, hårborstning (vattenkam och vax) och kostymer på. Hela uppsättningen kläder i 80-tals stil (filmen utspelar sig i nutid), jag i blå flygvärdinnemundering, var fick de tag i den blusen? Vi skulle agera i en övervaknings- och styrcentral för tunnelbanesystemet. Rent konkret – vi knappar på tangentbord, springer med pärmar och agerar med starka reaktioner när filmens bärande moment avgörs. Kläder och en del av rekvisitan var inte av högsta kvalitet. Men där det brast täckte skådespelarna upp, de imponerade stort. På bara två-tre tagningar tog dem de flesta scenerna med stark inlevelse.
Elin kommer mycket troligen vara i centrum i en scen. Jag (Erica) kommer möjligen, förhoppningsvis synas i bakgrunden vid något/några tillfällen. Vilken upplevelse. Och så fick vi en inkomst för första gången på mycket länge, 500Rs motsvarande 77 svenska kronor. Vilken fest! Om 2 månader släpps filmen (påstod de), se till att se den! Tezz


Taj Mahal – Vi har förstått att ingen resa till Indien någonsin kan bli komplett utan att ha sett mästerverket Taj Mahal, ett av världens nya 7 underverk. Shah Jahan, härskare i Mogulriket lät uppföra denna minnesbyggnad till ära åt sin bortgångna älsklingshustru Mumtz Mahal på 1600-talet. Byggnaden är i marmor. Fantastiskt.


Tillbaka i Gorakphur efter mer än en månad på resande fot. Nu har vi en svensk barnfamilj på besök som piggar upp vår tillvaro. De senaste två kvällarna har det bjudits på läckerheter såsom potatismos, pannkakor och varm chokladmjölk. Spel har spelats och samtalet har varit i full gång. Ikväll tar vi paus ifrån varandra och Elin satsar stort i köket. Det är palt på menyn. Jag undrar hur det ska gå då tre av fyra viktiga ingredienser saknas; fläsk, kornmjöl och lingonsylt. Imorgon fyller Edvin 7 år och ett stort barnkalas med alla barnen från barnhemmet arrangeras. Det utlovas hattar, presenter, godsaker och tårta. Vi kommer vara där!

Republic day – Idag är det helgdag, det är inte ovanligt men idag är det inte beroende av vilken religion du tillhör. Idag firas att Indien år 1950 klubbade igenom sin konstitution, grundlag, nu fria från britternas styre. Flaggan har hissats, nationalsången sjungits och sötsaker ätits. (Och scoutlekar lekts: snappa näsduken bl.a.)
Om två veckor lämnar vi Indien, vi säger adjö till kollegor och barn och vår tid som praktikanter. Vi är nöjda och känner oss färdiga med vår tid. Vi tar oss med buss in i Nepal för att bl.a. besöka StepOut-kollegor i Tansen (Olof och Lotta Björkdahl), med det inleds vår backpackertur. Vi tar oss sedan med flyg ner till Kuala Lumpur (Malaysia) och efter några dagar vidare till en kuststad där det kommer bli riktigt livat att möta Nina och Daniel (Eslövsbor men framför allt mkt goda vänner). De tar med oss till en paradisö har de lovat. Därefter tar vi oss upp i Thailand för att möta andra StepOut-kollegor däribland Elins goda vän Ola i Song Klaa. Sen fortsätter resan. Håll tillgodo, vi hoppas kunna dokumentera och visa något litet här på bloggen. Även om historiken visar att det går ett tag mellan inläggen.

Många kramar till våra tålamodsprövade vänner i Sverige och runt om på detta klot.

Elin och Erica (författare)

4 kommentarer:

  1. Härligt att få livstecken från er!
    Ännu mer spänning väntar. Ha en fortsatt härlig tur!

    SvaraRadera
  2. Er rundresa låter verkligen rolig!
    Tänk att ni t o m blivit filmskådespelare, hoppas filmen kommer till Sverige så vi också kan se och njuta av den :)
    ikväll visas ett program om taj mahal på TV som jag tänkte se. Ska bli spännande att se och jämföra med era berättelser därifrån.

    SvaraRadera
  3. Erica: Du ser varken rakad (??) eller vaxad ut på bilden!! Och hur var det med dina husdjur just vid filmtillfället??? Fick dom oxå 77:-...? Isåfall borde du blivit rik....

    Svenska barnfamilj på besök låter helt underbart. Palt utan fläsk, korngryn, lingonsylt o pannkakor och allt smarrigt behöver ni säkert oxå.

    Va roligt att du ska träffa Nina Och Daniel!! Vad gör dom i Kuala Lumpur?? Kan dom inte ta dej med hem så vi får träffa dej snart.!!!

    Hur som helst så är det alltid roligt att få små livstecken ifrån er. Det går lite lång tid ibland, men jag förstår trots att jag bara är en orolig morsa.

    Kram till er båda!!

    SvaraRadera
  4. Snygg blå dress Erica, ser ut att passa dig perfekt. Kul att läsa er blogg, förstår en orolig morsa, Isak är i Kambodja och skriver inte så ofta som hans mamma skulle vilja. Isaks flickvän är med UMU i Indien och hon skrev att hon besökt ett barnhem i Varanasi för att ev. starta upp ett där de har sin bas - kanske det barnhemmet ni varit på. Lycka till med resten av er fantastiska resa.

    //Håkan

    SvaraRadera